הסיפור שלנו
יקב פלך הוקם בשנת 2022 בקיבוץ פלך בפינה הדרום מערבית של הגליל העליון. היקב הוא פרי יצירה משותפת של היינן איתי ביי וחברי קהילת פלך שביקשו ליצור חיבור בין האדם והאדמה הגלילית.
הסיפור שלנו מתחיל ביום חורף קר בשנת 2020, איתי הגיע לאסוף את בנו מגן הילדים שם פגש בעומר- המנהל העסקי של הקיבוץ, בשיחה חברית בשבילי הקיבוץ נזרעו הזרעים הראשונים של הקמת יקב בפלך.
הרעיון להקים יקב נבע מהחיבור לטבע ולאדמה, לקיבוץ ולארץ, להר ולרכס, יחד עם הרצון להפיק תוצר שהוא שלנו, מקומי, שיכול לאפשר מפגש משמח ופשוט בין אנשים אל מול הנוף המיוחד של הפינה הנסתרת שלנו.
ארבעים שנה היה פה מכון חליבה שהסתיר את הנוף עד שהתגלה מחדש כאוצר!
במאי 2022 שיפצנו, שברנו בטון, עקרנו ברזלים, יצקנו, צבענו, ניקינו והפכנו מבנה נטוש לחלל יצור נעים, מואר ומזמין. מצאנו שטח מצויין לכרם עתידי ובינתיים התחלנו ליצור יין עם ענבים של חקלאים מהגליל. יקב פלך נולד.
ענבי הבציר הראשון הבשילו, נבצרו, תססו והתערבבו לבלנדים שמתאימים בול לאקלים הים-תיכוני. בהתרגשות גדולה מילאנו את היינות בבקבוקים ועכשיו אנחנו מזמינים את כולם לבוא להנות מהם כאן אצלנו בחצר היקב, אל מול נוף עוצר נשימה.
היינן
איתי ביי, מגדל ילדים קטנים וחביות יין.
איתי התאהב בעולם היין באוסטרליה ב- 2014, שם נחשף ל"מאחורי הקלעים" של עולם זה. הוא התנסה בעבודה הפיזית והפחות נוצצת ממה שניתן לדמיין.. דווקא שם נפל האסימון וההחלטה התקבלה! בזה יעסוק בהמשך חייו. כשחזר לארץ למד במסלול ללימודי כרם ויין בקצרין, והמשיך לשנתיים של לימודים והתמחות בכרמי ויקבי בורגון שבצרפת. כשחזר עבד ביקב גדול ארבע שנים, לפני שהפך להיות חלק ממקימי יקב פלך.
אמנם הוא נכנס לשנה העשירית שלו בעולם היין, אך עדיין מרגיש צעיר. עולם היין עבורו הוא עולם של תהליכים איטיים וסבלנות אין קץ, מה שמאפשר לו ללמוד ולדייק את העשייה שלו.
"אני משתדל להיות בשמחה ואנרגיה חיובית כשאני עובד עם ענבים ויין, מתוך אמונה שאותה אנרגיה וחיוך מגיעים למי שטועם את היין, זו הדרך הקטנה שלי לעשות קצת טוב בעולם שלנו"
קיבוץ פלך
קיבוץ פלך הוקם באוגוסט 1981 על רכס מתלול צורים, הנושק לגליל העליון ממערב ומשקיף על חופי הים התיכון ממזרח, כ-15 דקות נסיעה מכרמיאל.
הסיפור של קיבוץ פלך הוא למעשה סיפור על קהילה.
הדבר שמאפיין אולי יותר מכל את קהילת הקיבוץ הוא הדיאלוג הפתוח והשיח כמרכיב מרכזי.
זה למעשה קיבוץ חדש, הכי חדש, במודל שיזורי בו אף אחד לא נשאר מאחור. הקיבוץ מתבסס על דמוקרטיה ישירה, והחברים מאוד מעורבים בוועדות, צוותים, הפקות ועוד. דבר נוסף שבלתי נפרד מהקהילה הוא החיבור לטבע, שמירה עליו ואורח חיים אקולוגי במהותו.
המארג הייחודי של הקיבוץ מגלם בתוכו את היין שמיוצר ביקב פלך – אם דרך ההתערבות המועטה בהכנת היין עצמו – התסיסה טבעית, בתוויות הבקבוקים – איורי החיות ה"מקומיות" שמקיפות אותנו כאן, הבחירה בעברית כשפת הבקבוק היחידה, ומעל הכל – הביחד והמפגש שנוצר סביב בקבוק – שותים ונהנים, וגם פותחים ומדברים. התוצאה היא יין שאופיו וטעמו ייחודי כמו קהילת הקיבוץ – נגיש, כזה המאפשר חיבור, קליל ופשוט, ויחד עם זאת מורכב – הכל באותה הלגימה.
הקיבוץ נוסד על ידי תנועת “הקיבוץ הארצי” ויועד בראשיתו להיות מרכז סמינרים של התנועה. הניסיון לאכלס את הקיבוץ בגרעיני נח”ל לא צלח. ובחלוף עשור נקלטת בקיבוץ פלך קבוצה גדולה של עולים מברית המועצות לשעבר. גם הפעם הניסיון לא ממש הצליח, ובחלוף עשור נוסף, מתקבלת החלטה להפוך את קיבוץ פלך יעד להגשמה של תנועת הבוגרים של “השומר הצעיר”. בין השנים 2000-2002 הגיעו לפלך ארבע קבוצות מטעם התנועה, וביוני ,2007 לצד החברים הוותיקים שנותרו מהקיבוץ המקורי, התקבלו חברי הקבוצות הצעירות לחברות והקיבוץ יצא לדרכו החדשה.
בקיבוץ מתגוררות כיום כ-60 משפחות. הגיל הממוצע של חברי הקיבוץ 40 (לא כולל ילדים). כ- 15חברים עובדים בקיבוץ ובענפיו השונים, ומרבית החברים עובדים מחוץ לקיבוץ בהוראה, טיפול, שינוי חברתי, לימודים גבוהים, מקצועות חופשיים ותעשייה.
כתבו עלינו
"לדעתי האישית יקב פלך הינו יקב אשר בשקט בשקט במשך 3 שנים כבר עושה יין נפלא ונעים עכשיו זה הזמן ללכת לבקר בצפון ולתמוך באחינו ואחיותינו ולהיות מהשפע אשר האזור מציע. אז אם אתם באזור, צאו לשם עכשיו. לפני שהתחילו התורים.."
"טעימת בציר 2022 הבהירה, שכבר בפתיחה ביי הציב רף גבוה ומבטיח לבאות.
כל הענבים נבצרו בבציר ידני וסלקטיבי, הותססו בתסיסה ספונטנית ,קרה ואטית יחסית ויושנו במכלי נירוסטה וגם בחביות עץ אלון צרפתי משומשות, כדי לשמור על הפרופיל הטבעי של הזנים"
יקב פלך: רגע לפני המלחמה קם יקב חדש ומבטיח בגליל.
"בקיבוץ פלך שבגליל המערבי החל לפעול יקב שמייצר יינות ים–תיכוניים יוצאי דופן. היקב הוא עוד צעד לחיזוק הקיבוץ ונראה שצפוי לו עתיד מזהיר."
"טעימת בציר 2022 הבהירה, שכבר בפתיחה ביי הציב רף גבוה ומבטיח לבאות.
כל הענבים נבצרו בבציר ידני וסלקטיבי, הותססו בתסיסה ספונטנית ,קרה ואטית יחסית ויושנו במכלי נירוסטה וגם בחביות עץ אלון צרפתי משומשות, כדי לשמור על הפרופיל הטבעי של הזנים"